aaaOdpadno jedilno olje

Odpadno jedilno olje

Nazaj

Odpadno jedilno olje je potrebno zbirati ločeno in shranjevati ter oddajati posebej.

Ko odpadno jedilno olje nastane, sledite naslednjim navodilom:

Ohlajeno olje prelijte v hišno posodico, odpadno plastenko ali steklen kozarec.

Zaprto posodo hranite na balkonu, lahko pa tudi v notranjih prostorih.

Ko vsebino napolnite, jo oddajte na naslednjih lokacijah:

Zakaj odpadnega jedilnega olja ne smemo zliti v kuhinjski lijak

Olje je lažje od vode, zato plava na njeni površini in otežuje dostop zraka.

To otežuje proces čiščenja odpadne vode v greznici ali mali komunalni čistilni napravi.

Olje preide v kanalizacijski sistem in naprej v sistem površinskih voda in podtalnice, kjer zaradi nepropustne plasti, ki jo ustvari na površini vode, onemogoča kroženje kisika in močno škoduje vodni favni in flori.

Lahko pride do zamašitve odtočnih cevi in težav v čistilnih napravah.

Hitreje se namnožijo majhni glodavci, predvsem podgane.

Pomembno!

Odpadnega jedilnega olja ne mešamo  z vodo, mastmi in ostalimi vrstami odpadnih olj... (odpadnim hidravličnim oljem, strojnim in drugim mazalnim oljem, tekočino za toplotno izolacijo ali prenos toplote). 

S pravilnim ravnanjem z odpadnim oljem boste izkazali svojo odgovornost do okolja.

Od nas vseh je odvisno, ali bomo tudi v prihodnje pili čisto in zdravo vodo iz vodovodne pipe ter ohranili druge naravne dobrine za naše zanamce.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.